HeidelbergCement je dobavljač materijala za prvu 3D štampanu rezidencijalnu kuću u Njemačkoj

HeidelbergCement isporučilac je materijala za prvu štampanu stambenu građevinu u Njemačkoj napravljenu od betona. Visoko-tehnološki materijal „i.tech 3D“ razvila je HeidelbergCementova podružnica Italcementi specifično za 3D štampu, a odgovara raznim primjenama i na različitim vrstama 3D štampača. 

Nesumnjivo se ovdje radi o velikoj prekretnici: po prvi put je u Njemačkoj stambena građevina izašla iz štampača. Dvospratna samostojeća kuća u Beckumu, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, sa oko 80 m2 stambenog prostora po jednom spratu sastoji se od trostrukog omotača ispunjenog izolacionom mješavinom. Premijerna kuća proizvedena je uz pomoć 3D štampača za beton instaliranog na licu mjesta. Isprintani rezultati sa HeidelbergCementovim materijalom su uvjerljivi i prizemlje kuće je skoro gotovo.

„Razvoj cementno vezanog materijala za 3D štampač veliki je izazov. Treba da je lako pumpati i ugrađivati,“ kaže Dr. Jennifer Scheydt, rukovoditeljica odjela za projektovanje i inovacije u HeidelbergCementu Njemačka. „Neophodno je također da materijal brzo razvije odgovarajući kapacitet nosivosti tako da niži slojevi ne propadnu zbog opterećenja koje dolazi od gornjih slojeva. U isto vrijeme, veza između slojeva mora biti osigurana,“ kaže Scheydt.

Kuću u Beckumu štampao je PERI, jedan od vodećih proizvođača sistema za oplate i skele za građevinsku industriju. „Izgradnja 3D štampane stambene građevine u Beckumu je prekretnica za tehnologiju 3D građevinskog štampanja“, kaže Thomas Imbacher, direktor za inovacije i marketing u kompaniji PERI GmbH. „Uvjereni smo da će građevinsko štampanje postajati sve važnije u određenim tržišnim segmentima u narednim godinama i da ima značajan potencijal. Sada se rade nacrti i drugih projekata štampanja stambenih objekata u Njemačkoj. Ponosni smo što učešće PERI-ja u projektu u Beckumu predstavlja nas kao pionire i predvodnike ove nove građevinske metode.“ Projektni ured Schießl Gehlen Sodeikat podržao je razvoj koncepta za dobivanje dozvole, a planiranje i izvršenje odgovarajućih testova za odobrenje uradio je Tehnički univerzitet u Minhenu. 

Portalni štampač razvila je kompanija COBOD. PERI je suvlasnik ovog danskog proizvođača od 2018. godine. Glava štampača kreće se po fiksiranom metalnom okviru po sve tri prostorne ose. To omogućava štampaču da dođe u bilo koju poziciju u građevini. Tokom procesa štampe, štampač također ostavlja pozicije za cijevi i sve ostalo što treba uklopiti kasnije, kao što su otvori za vodu ili struju.

Ova u potpunosti nova metoda izgradnje prvi put izvedena u Njemačkoj glatko je prošla sve procese zvaničnih odobrenja tokom proteklih sedmica i mjeseci. Odobrenje koje su dale vlasti Sjeverne Rajne-Vestfalije za ovaj projekat dodijeljeno je HeidelbergCementu zajedno sa PERI-jem. „Kao visoko-učinkovit i inovativan partner, HeidelbergCement je doprinio činjenici da se sva otvorena pitanja vezana za metodu izgradnje i materijale za štampu mogu razjasniti brzo i bez problema,“ kaže Fabian Meyer-Brötz, rukovodilac PERI-ja za 3D građevinsku štampu. 

Zahvaljujući obimnom znanju o cementu i betonu i inovativnim istraživanjama u HeidelbergCementu i njegovoj podružnici Italcementiju, firma će u budućnosti pružati visoko-kvalitetne proizvode i tehničko znanje arhitektima, građevincima i kompanijama koje želi proizvesti kuće ili betonske proizvode koristeći 3D štampače. „Adaptirali smo tradicionalni građevinski materijal beton mogućnostima koje nudi digitalizacija,“ kaže Enrico Borgarello, direktor za globalne proizvodne inovacije u HeidelbergCementu, koji je odgovoran za razvoj „i.tech 3D“.

Inovativni materijal za 3D štampu zato ne samo da nam daje novu slobodu u dizajnu, nego također veću raznovrsnost jer se svaka komponenta sada može pojedinačno dizajnirati. I na kraju, kako je to impresivno demonstrirano u Beckumu – ovaj materijal omogućava da se proces gradnje značajno ubrza. I tako „i.tech 3D“ može dati polet inovacijama za veoma različite igrače u građevinskoj industriji.

Opis objekta

Partneri na projektu: PERI GmbH; HeidelbergCement AG; Italcementi - podružnica HeidelbergCementa
Klijent: Hous3Druck GmbH
Projektant: MENSE-KORTE ingenieure+architekten
Početak štampe: 17.09.2020 

Dodatne informacije 

www.heidelbergcement.de/de/i.tech3D 

Potpisi pod slike

Slika 1
HeidelbergCementov tim za istraživanje razvija formule za materijale koji se mogu koristiti za različite tehnike 3D štampanja. 
Izvor: GPI HC Group

Slika 2
Visoko-tehnološki materijal „i.tech 3D“ razvila je HeidelbergCementova podružnica Italcementi specifično za 3D štampu i prikladan je za različite upotrebe i različite vrste 3D štampača. Kuću u Beckumu štampao je PERI sa BOD2 tipom 3D štampača za beton.
Autorska prava: PERI GmbH

Slika 3
Veliki izazov. Materijal za 3D štampu treba se moći lako pumpati i ugrađivati. Također mora brzo postizati kapacitet nosivosti takav da niži slojevi ne propadnu pod opterećenjem viših slojeva. U isto vrijeme, materijal također mora osigurati vezivanje slojeva.
Autorska prava: HeidelbergCement AG

O HeidelbergCementu

HeidelbergCement je jedan od najvećih integriranih proizvođača građevinskih materijala na svijetu, koji ima vodeću tržišnu poziciju na polju proizvodnje agregata, cementa i transportnog betona. Kompanija zapošljava oko 54.000 ljudi na više od 3.000 lokacija u više od 50 država svijeta.

 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina